Úvod > Programy > Ostatní programy > Blesková pomoc
+ Zobrazit postranní panel - Skrýt postranní panel

Blesková pomoc

Cílem programu je humanitární pomoc v případech závažných katastrof doma i ve světě. Chceme motivovat zákazníky Vodafone k větší solidaritě tím, že Nadace Vodafone ve vybraných případech každou dárcovskou SMS zaslanou ze sítě Vodafone zdvojnásobuje. Vedle toho poskytujeme v jednotlivých případech jednorázové granty našemu dlouhodobému humanitárnímu partnerovi, společnosti Člověk v tísni. V uplynulých letech jsme na humanitární účely v rámci Bleskové pomoci uvolnili přes 7,3 milionu Kč.

Program pomohl výrazně navýšit počet DMS zaslaných humanitárním organizacím již při své premiéře během povodní v České republice v roce 2010. Během hladomoru v „Africkém rohu“ se počet zaslaných DMS ve vybraném období více než zdesetinásobil. Během okamžité humanitární pomoci na Filipínách se podařilo díky DMS kampani vybrat finanční pomoc ve výši téměř 1 milion korun. Nadace vybranou částku zdvojnásobila a přidala jednorázový příspěvek Člověku v tísni ve výši 500 000 Kč. Blesková pomoc směřovala v březnu 2014 také na Ukrajinu na pomoc obětem násilí na Majdanu a jejich rodinám, které zákazníci podpořili sumou 101 520 Kč. Tuto částku Nadace zdvojila a přispěla dalších 200 000 Kč Člověku v tísni. Blesková pomoc mířila také na Balkán po povodních v květnu 2014. Povodně zde postihly okolo 2 milionů lidí a byly těmi nejničivějšími od konce 19. století. Na likvidaci jejich následků přispěla Nadace Vodafone půl milionem a zákazníci dalšími 300 000 korunami. Nadace Vodafone se podle údajů společnosti Člověk v tísni stala také největším dárcem na pomoc Nepálu po ničivém zemětřesení v roce 2015. Celkem poslala na pomoc 811 248 korun.

rok událost jednorázový grant udělený organizaci Člověk v tísni na řešení krizové situace zdvojení DMS – částka, o kterou jsme navýšili veřejnou DMS sbírku
2009/10 zemětřesení Haiti 300 000 Kč
2010/11 povodně severní Čechy 500 000 Kč 340 000 Kč